Darmowa dostawa już od 199,99 zł wartości zamówienia

Niacynamid

63 Produkty
-10%
Cena promocyjna 166,50 zł Regular Price 185,00 zł
5 szt
  • Dostępny w magazynie
63 Produkty

Porady Kosmetologa

Tel. +48 34 343 56 62

DiagnostykaSkóry

w przygotowaniu...

Niacynamid

Niacynamid - co to?

Niacynamid to pochodna witaminy B3, która skutecznie przenika przez warstwę rogową naskórka. To substancja rozpuszczalna w wodzie, charakteryzująca się dużą aktywnością i stabilnością. Właśnie dlatego jest cennym składnikiem preparatów kosmetycznych. Witamina B3 - w odróżnieniu od pozostałych witamin z grupy B - może być produkowana w organizmie. Niestety, ilości powstające w wyniku tego procesu są bardzo niewielkie. A szkoda, ponieważ witamina ta bierze udział w licznych mechanizmach zachodzących w skórze, odpowiedzialnych za jej wygląd i kondycję. Dlatego warto uzupełniać jej niedobory poprzez odpowiednią pielęgnację.

Niacynamid - działanie na skórę dojrzałą

To przyjaciel skóry dojrzałej z widocznymi efektami starzenia. Posiada cenne właściwości nawilżające i w tym aspekcie może z powodzeniem konkurować z samym kwasem hialuronowym. Stymuluje syntezę kolagenu i ceramidów, zapewniających szczelność bariery skórnej i hamujących nadmierną utratę wody. Nawilżona dzięki temu skóra staje się gładsza, bardziej elastyczna i sprężysta. Jego rola w walce o młody wygląd na tym się jednak nie kończy. Składnik działa jako silny przeciwutleniacz, skutecznie chroniąc przed wolnymi rodnikami. Hamuje też proces fotostarzenia, poprawia ukrwienie skóry i rozjaśnia przebarwienia.

Niacynamid - działanie na skórę każdego typu

Sprawdzi się niemal na każdym typie skóry. Nie uczuli cery wrażliwej, pokocha go również skóra problematyczna. Zwęża pory, czyniąc cerę delikatniejszą i bardziej równomierną. Stanowi ratunek dla skóry tłustej i łojotokowej. Reguluje produkcję sebum, dzięki czemu pomaga w zmatowieniu wymagającej sfery T. Mniej sebum to w efekcie - mniej zaskórników i wyprysków. Niacynamid na trądzik - zarówno pospolity, jak i różowaty - zadziała antybakteryjnie oraz przeciwzapalnie. Niacynamid na przebarwienia to zaś sposób na pozbycie się plam, ujednolicenie kolorytu i rozjaśnienie skóry.

Niacynamid w kosmetykach

Niacynamid w kosmetyce znajduje szerokie zastosowanie. Jest dobrze tolerowany przez każdy rodzaj skóry. Nie wywołuje podrażnień ani alergii, może być aplikowany zarówno na noc, jak i w ciągu dnia. Możemy się zdecydować na niacynamid w kosmetykach lub dodać go do własnego kremu, serum czy maski. Jeśli zależy nam na konkretnych efektach, np. widocznym rozjaśnieniu przebarwień, warto poszukać preparatów z zawartością 2 - 5% tego składnika. Wówczas niacynamid na przebarwienia podziała kompleksowo - zniweluje istniejące, jak i zapobiegnie kolejnym. Jeśli chcemy zastosować niacynamid na trądzik, preparat powinien zawierać go w stężeniu 4%.

Możemy aplikować niacynamid na twarz w postaci kremu przeciwzmarszczkowego, jak również kremu przeznaczonego do okolic oczu. Niacynamid w kremie to jednak nie wszystko. Ten składnik możemy znaleźć w niemal każdej formule kosmetycznej - tonikach, balsamach czy maskach. Wzbogaca składy zarówno preparatów do twarzy, jak i do ciała czy włosów. 

Niacynamid - z czym nie łączyć

Niacynamid w pielęgnacji warto łączyć z innymi składnikami aktywnymi. Niestety, na niektóre połączenia trzeba uważać. Niacynamid i witamina C w formie ascorbic acid nakładane zaraz po sobie neutralizują skuteczność obu składników i mogą tworzyć groźny kwas nikotynowy, który podrażnia skórę. Podobnie niacynamid i retionol - te skłądniki również lepiej stosować oddzielnie.