DARMOWA DOSTAWA JUŻ PRZY ZAKUPACH OD 199 ZŁ

Kwas Salicylowy

147 Produktów
-15%
Cena promocyjna 203,15 zł Regular Price 239,00 zł
236 ml
-15%
Cena promocyjna 36,55 zł Regular Price 43,00 zł
125 ml
-10%
Cena promocyjna 193,50 zł Regular Price 215,00 zł
150 ml
  • Dostępny w magazynie
-10%
Cena promocyjna 263,70 zł Regular Price 293,00 zł
Zestaw
-10%
Cena promocyjna 351,90 zł Regular Price 391,00 zł
30 ml
-10%
Cena promocyjna 161,10 zł Regular Price 179,00 zł
30 g
-10%
Cena promocyjna 283,50 zł Regular Price 315,00 zł
74 g
-10%
Cena promocyjna 235,80 zł Regular Price 262,00 zł
90 g
-15%
Cena promocyjna 36,55 zł Regular Price 43,00 zł
40 ml
  • Dostępny w magazynie
-15%
Cena promocyjna 36,55 zł Regular Price 43,00 zł
40 ml
-14%
Cena promocyjna 219,30 zł Regular Price 258,00 zł
Zestaw
-15%
Cena promocyjna 140,25 zł Regular Price 165,00 zł
60 szt
-15%
Cena promocyjna 108,80 zł Regular Price 128,00 zł
150 ml
-15%
Cena promocyjna 98,60 zł Regular Price 116,00 zł
15 ml
-15%
Cena promocyjna 108,80 zł Regular Price 128,00 zł
150 ml
-15%
Cena promocyjna 275,91 zł Regular Price 324,60 zł
30 ml
-5%
Cena promocyjna 171,00 zł Regular Price 180,00 zł
50 ml
-5%
Cena promocyjna 237,50 zł Regular Price 250,00 zł
30 ml
-14%
Cena promocyjna 109,65 zł Regular Price 129,00 zł
88 ml
147 Produktów

Potrzebujesz porady?

Tel. +48 34 343 56 62

DiagnostykaSkóry

w przygotowaniu...

Kwas Salicylowy

Kwas salicylowy - właściwości

Kwas salicylowy to jedyny przedstawiciel kwasów BHA, jaki pojawia się w kosmetyce. Należy do kwasów hydroksylowych, czyli substancji złuszczających naskórek. Ma zdolność rozpuszczania się w tłuszczach, dzięki czemu może przenikać przez sebum i wnikać w głębsze warstwy skóry. Naturalnie występuje w roślinach, wspomagając ich wzrost i kwitnienie, a pozyskuje się go z kory wierzby. Jako składnik aktywny w produktach kosmetycznych figuruje pod nazwą Salicylid Acid. Można go znaleźć w licznych produktach do pielęgnacji skóry twarzy, głowy czy stóp. Ze względu na swoje właściwości, bardzo często w składzie mają go również dermokosmetyki i produkty lecznicze. Sprawdźmy więc, skąd bierze się popularność tej substancji i odpowiedzmy na pytanie w czym jest kwas salicylowy?

Kwas salicylowy - do jakiej cery?

To przyjaciel skóry problematycznej. Sprawdzi się doskonale w przypadku cery skłonnej do zanieczyszczonych porów i ze skłonnością do zmian trądzikowych. Pokocha go z pewnością cera tłusta i mieszana, zmagająca się z problemami w tzw. strefie T. Pomimo silnego działania, jest łagodny dla skóry. W trakcie jego stosowania rzadko pojawiają się takie problemy jak zaczerwienienie, pieczenie czy nadmierne złuszczanie. Może być więc bezpiecznie stosowany również przy cerze suchej. Kwas salicylowy na twarz pod postacią kremu chętnie wybierają panie, które obserwują na niej oznaki starzenia. Kosmetyk z jego dodatkiem pomoże zregenerować skórę, rozjaśnić przebarwienia i wygładzić drobne zmarszczki.

Kwas salicylowy na trądzik i blizny

Charakteryzują go silne właściwości złuszczające. Usprawnia odnowę komórkową skóry i wspiera procesy regeneracji. Zwiększa produkcję kolagenu, przyspiesza gojenie się stanów zapalnych i podrażnień, rozjaśnia przebarwienia i blizny potrądzikowe. Ma najlepsze działanie antybakteryjne wśród kwasów. Kwas działa też w innym wymiarze - eliminuje przyczynę zmian trądzikowych. Oczyszcza i zwęża ujścia gruczołów łojowych, dzięki czemu zapobiega powstawaniu nowych wyprysków. Największą grupę preparatów z kwasem salicylowym stanowią produkty przeznaczone do cery trądzikowej - znajdziemy go tam w stężeniu 1-2%. Jeśli chcemy zastosować kwas salicylowy na przebarwienia i blizny potrądzikowe, warto rozważyć peeling z dodatkiem tej substancji (najlepiej zaczynać od mniejszych stężeń, np. 5-10%).

Kwas salicylowy w kosmetykach

Oprócz stosowania kwasu na twarz możemy wykorzystać jego właściwości w kosmetykach do pielęgnacji włosów. Kwas salicylowyna skórę głowy to cenny składnik szamponów przeciwłupieżowych. Nie tylko walczy z kłopotliwym problemem, ale jednocześnie ogranicza wypadanie włosów. Znajdziemy go też w kosmetykach do stóp oraz preparatach przeznaczonych do zrogowaciałych i przesuszonych partii ciała, jak łokcie czy kolana.