Darmowa dostawa już od 199,99 zł wartości zamówienia

Kwas PHA

11 Produktów
11 Produktów

Kwas PHA

Kwasy w kosmetyce dzielimy na trzy grupy. Są to kwasy AHA, BHA oraz PHA (inaczej Poli-hydroksykwasy). Wśród kwasów PHA wyróżniamy glukonolakton, glukoheptanolakton i kwas laktobionowy. Ten ostatni pozyskuje się w wyniku utleniania laktozy. I to właśnie on najczęściej reprezentuje swoją kategorię kwasów w produktach kosmetycznych. Kwasy PHA bardzo dobrze rozpuszczają się w wodzie. Uważane są za najłagodniejsze spośród wszystkich kwasów kosmetycznych. By jednak mogły działać skutecznie, muszą być użyte we właściwym stężeniu (5% i wyższym) oraz przy odpowiednim pH produktu (3 - 4,5). Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

Pha kwas - właściwości

Kwas laktobionowy wykazuje silne właściwości nawilżające. Wiąże i zatrzymuje wodę w naskórku. Działa antyoksydacyjnie - skutecznie neutralizuje niszczące skórę wolne rodniki. Pobudza syntezę kolagenu i elastyny, stymulując komórki skóry do odbudowy. Wzmacnia właściwości naprawcze skóry, przyspieszając proces jej gojenia. Wpływa pozytywnie na właściwości obronne skóry. Chroni przed negatywnym wpływem promieniowania UV i wszelkimi zanieczyszczeniami. Łagodzi podrażnienia, zaczerwienienia i stany zapalne. Wykazuje pozytywny wpływ na przebarwienia - zarówno te posłoneczne, jak i potrądzikowe. I jak na kwas przystało - skutecznie złuszcza zrogowaciałe komórki naskórka.

Niewątpliwą zaletą kwasów PHA jest brak właściwości drażniących. To dlatego, że wnikają pod naskórek wolniej i działają łagodniej. Ale - co warto podkreślić - bardziej intensywnie. Niezwykle rzadko powodują jakiekolwiek skutki uboczne (podrażnienie, świąd czy łuszczenie). Mogą być więc z powodzeniem stosowane w pielęgnacji skóry wymagającej: wrażliwej, suchej, problematycznej. To doskonały wybór w przypadku osób, które ze względu na problemy skórne nie mogą korzystać z silniejszych kwasów typu AHA czy BHA.

Kwasy pha kosmetyki

Mogą być stosowane do każdego typu cery i bez względu na porę roku. Nie zwiększają podatności skóry na promieniowanie ultrafioletowe. Z uwagi na swoje właściwości są chętnie wykorzystywane w produkcji kosmetyków o działaniu przeciwstarzeniowym, ujędrniającym czy liftingującym. Krem z kwasami PHA skutecznie wygładzi, zmiękczy i uelastyczni naskórek, redukując tym samym powierzchniowe zmarszczki. Efektem jego stosowania będzie oczyszczenie i odświeżenie cery oraz przywrócenie jej naturalnego blasku. W codziennej pielęgnacji dobrze sprawdzą się też produkty myjące na bazie kwasu PHA.

Kwasy pha na twarz mogą być bezpiecznie stosowane w przypadku skóry wrażliwej. To dlatego często zasilają składy kosmetyków dedykowanych osobom borykającym się z atopowym zapaleniem skóry, egzemą, łojotokiem czy trądzikiem. Bez obaw można stosować kwasy pha do cery naczynkowej. Wspomniany już kwas laktobionowy wykazuje pozytywny wpływ na kondycję naczyń krwionośnych. Wzmacnia kruche i łamliwe naczynka, zapobiega ich rozszerzaniu i pękaniu. Zmniejsza typowy dla skóry naczynkowej rumień. Z uwagi na właściwości łagodzące, kremy z kwasami PHA są też polecane po podrażniających skórę zabiegach z zakresu dermatologii estetycznej. Skutecznie przyspieszają odnowę komórek skóry właściwej i naskórka. Preparaty zawierające ten składnik mogą być stosowane zarówno samodzielnie, jak i w ramach uzupełnienia kuracji farmakologicznej.

Chcesz wprowadzić kwasy do codziennej pielęgnacji? Nie wiesz, na jakie kosmetyki się zdecydować? Kremy zawierające kwas glikolowy migdałowy AHA PHA BHA - czym w istocie się różnią i który będzie dla ciebie najodpowiedniejszy? Poczytaj więcej na blogu Skin Advisor!