Darmowa dostawa już od 199,99 zł wartości zamówienia

Kwas Ferulowy

29 Produktów
269,99 zł
30 ml
  • Dostępny w magazynie
29 Produktów

Porady Kosmetologa

Tel. +48 34 343 56 62

DiagnostykaSkóry

w przygotowaniu...

Kwas Ferulowy

Kwas ferulowy to pochodna kwasu cynamonowego. Naturalnie występuje w liściach i nasionach większości roślin, gdzie pełni funkcję ochronną. Największe stężenia tej substancji znaleźć można w nasionach ryżu, pszenicy, owsa, jabłek i pomarańczy. Spotkamy ją także w drzewach iglastych - ich liściach, nasionach i korze. Co jednak sprawia, że jest tak ceniona w kosmetyce?

Kwas ferulowy dla kogo?

To jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Redukuje wolne rodniki i przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia. Doskonale nawilża skórę, pobudza fibroblasty do syntezy włókien kolagenowych i elastynowych. Sprawdzi się więc idealnie w przypadku cery dojrzałej, zmęczonej, z widocznymi zmarszczkami. W połączeniu z cenionym kosmetycznym duetem witamin C i E tworzy naprawdę nieocenione trio. Zwiększa ich stabilność i przedłuża aktywność. Może wzmocnić efektywność ich działania nawet ośmiokrotnie! Kwas ferulowy w kosmetyce tworzy także inne szczęśliwe związki. Na uwagę zasługują zwłaszcza te z retinolem, resweratrolem czy koenzymem Q10. W odpowiednim połączeniu z innymi antyoksydantami potrafi zdziałać w skórze przysłowiowe cuda.

Kwas ferulowy - efekty

Stanowi również naturalny filtr przeciwsłoneczny. Absorbując promieniowanie UV, wspiera ochronę przeciwsłoneczną w kosmetykach z filtrami UVA i UVB. Ale uwaga! Sam także musi uważać na słońce. By je­go dzia­łanie by­ło sku­tecz­ne, po­wi­nien być pa­ko­wa­ny w szkla­ne, brą­zo­we bu­te­lecz­ki. Dzięki właściwościom kojącym i przeciwzapalnym przyspiesza procesy regeneracji naskórka. Polubią go osoby borykające się z przebarwieniami i rumieniem. Kwas ferulowy na przebarwienia zmniejsza widoczność i przeciwdziała powstawaniu kolejnych zmian. Jeśli chcemy kompleksowo przedstawić kwas ferulowy złuszczanie to właściwość, której absolutnie nie można pominąć. Preparaty złuszczające o wysokim stężeniu przeznaczone są do profesjonalnych zabiegów gabinetowych. Peeling z kwasem ferulowym sprawdzi się szczególnie w przypadku cery dojrzałej z widoczną utratą jędrności.

Kosmetyki z kwasem ferulowym

Kwas ferulowy w kosmetyce jest wykorzystywany bardzo szeroko. Spotkamy go w przede wszystkim w produktach przeciwzmarszczkowych i przeciwsłonecznych. Działa wyciszająco na stany zapalne, sprawdza się więc w preparatach do skóry łojotokowej i trądzikowej. Jeśli chcemy zastosować kwas ferulowy na twarz, warto zadziałać konkretnie. Składnik ten działa najsilniej stosowany powierzchniowo na skórę. Sprawdzi się więc najlepiej w preparatach, które pozostawiamy na niej przez dłuższy czas. Idealne więc będą serum z kwasem ferulowym. Aby w pełni wykorzystać właściwości, jakie posiada kwas ferulowy serum powinno zawierać także inne, zaprzyjaźnione z nim składniki. To chociażby wspomniane już witaminy C i E czy kwas hialuronowy.

Kwas ferulowy - jak często włączać ten cudowny składnik w domową pielęgnację? Nawet codziennie. I to przez cały rok - bez obawy o fotouczulenie czy uszkodzenie skóry. Wchłania się on bowiem do naskórka, ale nie wywołuje podrażnień. Zaprzyjaźni się nawet z cerą wrażliwą. I właśnie pod tym względem wygrywa z innymi kwasami.