Retinol w kosmetykach

Retinol w kosmetykach

1000 Paulina Rutecka

Retinol, czyli nic innego jak witamina A, to najlepiej poznana i najczęściej stosowana w kosmetologii substancja aktywna o działaniu przeciwzmarszczkowym. Ceniona przez konsumentów i producentów kosmetyków, gdyż potrafi dla urody zdziałać cuda.

Kilka słów o witaminie A

Witamina A jest niezbędna w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu, a także skóry. Uczestniczy w metabolizmie hormonów steroidowych i białek, umożliwia prawidłowe widzenie (odpowiada za tworzenie światłoczułego barwnika rodopsyny tzw. purpury wzrokowej), wspomaga naturalną odporność. Niedobór tej witaminy objawia się zaburzeniami widzenia oraz szorstką, łuszczącą skórą, kruchymi paznokciami, łamliwymi i suchymi włosami.

Podstawową formą witaminy A jest retinol, pozostałe jej pochodne to retinal, kwas retinowy, palmitynian i octan retinylu.Efekty stosowania kremów z retinolem. Czy warto stosować retinol

Retinol w kosmetykach

Nie bez kozery witamina A zaliczana jest do grupy „witamin młodości”. Preparaty z retinolem wspomagają walkę ze starzeniem skóry, gdyż pobudzają proces odnowy komórkowej. Retinol jest bardzo silnym antyoksydantem, zwalcza negatywne skutki działania wolnych rodników, stymuluje powstawanie kolagenu i koryguje zmarszczki, z którymi niekoniecznie jest nam do twarzy oraz pogrubia naskórek.

Stosowany jest także w produktach przeciwtrądzikowych, ponieważ redukuje powstawanie krostek i zaskórników. Dodawany jest do formuł preparatów dla cer z przebarwieniami ze względu na silne działanie rozjaśniające.

Efekty stosowania kremów z retinolem

Optymalne stężenie preparatów z retinolem, od których można zacząć przygodę z tym składnikiem to 0,1% (z czasem, kiedy cera się przyzwyczai można je zwiększać). Po wniknięciu do skóry przekształca się w kwas retinowy o silnym i efektywnym działaniu. Na początku stosowania preparatów z retinolem dochodzi do lekkiego złuszczania, dzięki czemu usuwane są obumarłe komórki naskórka, tym samym staje się on bardziej spoisty. W miarę upływu kuracji zwiększa się liczba fibroblastów, dzięki czemu produkowane są nowe włókna kolagenowe i elastynowe, a sama skóra staje się jędrniejsza, bardziej napięta i elastyczna. Zmarszczki i bruzdy ulegają spłyceniu.

Retinol oprócz cofania objawów starzenia, poprawia nawilżenie skóry (pobudza tworzenie kwasu hialuronowego), rozjaśnia plamy pigmentacyjne tym samym wyrównuje koloryt cery, zwęża pory, normalizuje wydzielanie sebum, przyspiesza proces gojenia oraz redukuje widoczność blizn potrądzikowych. Dzięki pogrubieniu naskórka sińce i naczynka pod oczami stają się mniej zauważalne. Wszystkim, którzy chcą skusić się na zakup kosmetyku z retinolem polecamy:

Kosmetyki anti-age:
Kosmetyki dla skóry z przebarwieniami:
Kosmetyki przeciwtrądzikowe:

Co należy wiedzieć przed i w trakcie stosowania kremu z retinolem!

  • Kupując kosmetyk z retinolem, należy wybrać taki, który ma nieprzezroczyste opakowanie (pochodne witaminy A rozpadają się pod wpływem promieni słonecznych).
  • Nie wszyscy od razu dobrze tolerują retinol. Początkowo może pojawiać się lekkie pieczenie, zaczerwienienie i łuszczenie skóry.
  • Kurację rozpoczynać od nakładania kremu co drugi dzień, tak aby przyzwyczaić skórę do tej substancji.
  • W czasie stosowania kosmetyku z retinolem należy bezwzględnie używać kremów z filtrem UV lub aplikować podkłady zawierające tenże filtr.
  • Kremy z retinolem stosować na oczyszczoną i suchą skórę (dzięki unikaniu bezpośredniej aplikacji na wilgotną skórę zapobiegniemy podrażnieniom).

Witamina A w suplementach diety

Oprócz stosowania kosmetyków z retinolem, warto wprowadzać witaminę A do naszej diety. Znajduje się ona głównie w produktach pochodzenia roślinnego takich jak: marchew, pietruszka, szpinak, dynia, pomidory, sałata czy śliwki oraz w mleku, maśle, tranie, rybach i wątrobie. Aby dodatkowo wzmocnić skórę, włosy i paznokcie polecamy suplementy diety z witaminą A:

Stosowanie kremów z retinolem przynosi naszej skórze wymierne korzyści. Jego wielokierunkowe działanie sprawia, że tak często spotyka się go w formułach kosmetyków przeznaczonych do różnych typów skóry i ich problemów.