Olej migdałowy

Olej migdałowy

150 150 skladniki

OLEJ MIGDAŁOWY – pozyskiwany poprzez wyciskanie pozbawionych miąższu pestek Prunus amigdalus chilsis (Migdałowiec pospolity). Może być otrzymywany z migdałów o odmianie słodkiej lub gorzkiej, natomiast dla celów kosmetycznych wykorzystuje się jedynie tą pierwszą (nie zawiera szkodliwego cyjanowodoru). Olej charakteryzuje się dużą zawartością kwasu oleinowego oraz linolowego. Zawiera także fitosterole, proteiny, sole mineralne, lecytyny oraz witaminy E, A, D, a także te z grupy B. Posiada jasnożółty kolor, słodki smak i niewyczuwalny zapach.

Zalecany do stosowania w preparatach do wszystkich rodzajów cery, ale szczególnie suchej, starzejącej się i wrażliwej. Wykazuje działanie pielęgnacyjne i wygładzające. Bardzo dobrze się wchłania, nie pozostawiając na skórze lepkiej i tłustej warstwy. Bez obaw może być używany do pielęgnacji delikatnej skóry dzieci i niemowląt. Zmiękcza naskórek i odbudowuje jego warstwę ochronną. Olej migdałowy nawilża, ujędrnia i uelastycznia skórę, koi podrażnienia oraz łagodzi oparzenia słoneczne.

Może być stosowany do pielęgnacji całego ciała. Polecany jest szczególnie kobietom w ciąży, które chcą zapobiec powstawaniu rozstępów. Odżywia i wzmacnia suche, zniszczone i matowe włosy, stąd jest cennym dodatkiem do szamponów, masek i odżywek do włosów. Dodatkowo chroni włosy przed niekorzystnym wpływem czynników środowiskowych. Oleju migdałowego warto także używać do pielęgnacji płytki paznokciowej, gdyż zapobiega ich kruchości i łamliwości.

Napisz komentarz