Mocznik

Mocznik

150 150 skladniki

MOCZNIK – Mocznik-substancja naturalna, wchodza w skład NMF, stanowi nawet 1% masy naskórka. W kosmetologii wykorzystywany głownie w celach nawilżających.

Jest składnikiem naturalnego czynnika nawilżającego naskórek(NMF). Rozpuszcza się w wodzie, alkoholu i glikolu propylenowym. Jest wysoce higroskopijny.

Posiada właściwości silnie nawilżające, antyseptycznie, przyspieszające gojenie się ran, oraz wspomaga złuszczanie martwego naskórka. Ujędrnia skórę, wygładza, wspomaga regenerację komórek. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu bariery ochronnej naskórka. Stosowany jest również w leczeniu kurzajek, łuszczycy i innych dermatoz objawiających się nadmierną suchością skóry.
Mocznik jest substancją, która zapobiega odparowywaniu wody.

Napisz komentarz